Συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Σύγχρονες διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστ

Συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «Σύγχρονες διατάξεις για την ελληνική ιθαγένεια και την πολιτική συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε σήμερα το σχέδιο νόμου που αφορά την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και την πολιτική συμμετοχή που αποκτούν οι ομογενείς και οι διαμένοντες στη χώρα μας μετανάστες.

Βεβαίως, είναι περίεργο το γεγονός ότι σε διάστημα μόλις πέντε μηνών, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επεξεργάστηκε, μελέτησε, ανέλυσε και κατέθεσε ένα από τα πιο κρίσιμα για την ιστορία του ελληνικού κράτους, νομοσχέδια. Σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που αναδείχθηκε φέρνει προς ψήφιση στην Εθνική Αντιπροσωπεία ένα ευαίσθητο για τα δεδομένα της χώρα μας νομοσχέδιο, αυτό της ιθαγένειας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας, όπως είμαι βέβαιος ότι μας γνωρίζει πάρα πολύ καλά και ο ελληνικός λαός. Γνωρίζετε, λοιπόν, και γνωρίζει πολύ καλά και ο ελληνικός λαός, ότι ούτε στην κατηγορία των ρατσιστών ούτε στην κατηγορία των απάτριδων ανθελλήνων θα μπορούσε κανείς να με κατατάξει. Προσπαθώ με σοβαρότητα, με μετριοπάθεια, με υπευθυνότητα να στέκομαι απέναντι στα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα.

Λέω, λοιπόν, ότι πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα, υπάρχουν προβλήματα που έχουν σχέση με τη λαθρομετανάστευση, που έχουν σχέση με τους μετανάστες, νόμιμους και μη, με την ενδεχόμενη νομιμοποίησή τους, τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Όμως, το ερώτημα που έχω και περιμένω μια καλοπροαίρετη απάντηση από σας είναι: Αυτή έπρεπε να είναι η προτεραιότητα της χώρας;

Βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας οικονομικής κρίσης πρωτοφανούς, τέτοιας που δεν έχει γνωρίσει ποτέ στην ιστορία του ο τόπος. Αύριο αναμένεται η χώρα να συγκλονιστεί από μια γενική, παλλαϊκή απεργία, αποτέλεσμα της κακής πολιτικής της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσμα της πρωτοφανούς για το ελληνικό κράτος μείωσης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών. Πού είναι τα νομοσχέδια που θα έπρεπε να προηγηθούν, που θα έπρεπε να δώσετε βαρύτητα και σοβαρότητα; Πού είναι το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο για πέντε μήνες ακούμε να συζητάτε και ακόμα δεν έχετε καταθέσει; Πού είναι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που θα έδινε πνοή και ελπίδα στην ελληνική οικονομία; Πού είναι το ασφαλιστικό; Πού είναι το συνταξιοδοτικό;

Αν, λοιπόν, αυτή η κίνηση της Κυβέρνησης να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τώρα δεν είναι ύποπτη, τότε μάλλον μπορεί να χαρακτηρισθεί ατυχής και βιαστική. Γιατί επιλέγει τώρα η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου; Γιατί επτά μήνες πριν τη διεξαγωγή των Δημοτικών και Νομαρχιακών Εκλογών φέρνει προς ψήφιση το εν λόγω νομοσχέδιο; Μήπως αποσκοπεί κάπου συγκεκριμένα με αυτή την προσπάθεια; Μήπως αντί για να λύσει ένα από τα χρονίζοντα προβλήματα που ταλανίζει τη χώρα μας, το μεταναστευτικό, προσπαθεί απλώς να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες;

Αγαπητοί συνάδελφοι, το μεταναστευτικό είναι ένα σύνθετο πρόβλημα το οποίο απαιτεί τη χάραξη της ανάλογης πολιτικής με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα και ευαισθησία. Οφείλουμε όλοι μας να συνδράμουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και να εγκαταλείψουμε άλλες προσπάθειες που το μόνο που καταφέρνουν είναι να εξυπηρετούν μικροπολιτικά συμφέροντα. Δυστυχώς, η τακτική της Κυβέρνησής σας, αυτό το συμφέρον μόνο επιδιώκει και εξυπηρετεί.

Σκοπός σας, όπως φαίνεται, δεν είναι η εξεύρεση λύσης σε ένα χρόνιο πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία, αλλά η μόνη πρόθεσή σας είναι να αποκομίσετε εκλογικά οφέλη. Η εμμονή σας να φέρετε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο για ψήφιση φανερώνει την ψηφοθηρική διάθεση που αποδίδετε σ' αυτό και όχι την πραγματική σας επιθυμία για ουσιαστική λύση του προβλήματος.

Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με την κυρίαρχη νομοθεσία που ισχύει στις  περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, προβλέπει προϋποθέσεις πολιτογράφησης για τους μετανάστες και τους λαθρομετανάστες με τρόπο συνοπτικό, με τρόπο πρόχειρο και άκρως ευνοϊκό γι' αυτούς. Καταδεικνύεται, λοιπόν, ο ελλειμματικός, ο πρόχειρος και ο προβληματικός χαρακτήρας των διατάξεων αυτού του νομοσχεδίου. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εισάγει ένα πλαίσιο μαζικής και άτυπης πολιτογράφησης όλων των μεταναστών και των λαθρομεταναστών, το οποίο όμως βρίσκεται σε ριζική ασυμφωνία με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η χώρα μας, φίλες και φίλοι, είναι μια χώρα ανοικτή και δημοκρατική που καταδικάζει τις ρατσιστικές απόψεις και τάσεις, από όπου και αν αυτές προέρχονται, μια χώρα που έχει μεγάλη και πικρή εμπειρία μεταναστών, καθώς μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν χώρα εξαγωγής Ελλήνων μεταναστών.

Έτσι απαιτείται η δέουσα ευαισθησία στο θέμα αυτό. Εν τούτοις όμως, εσείς με το νομοσχέδιο αυτό που παρουσιάζετε, δεν δείχνετε αυτή την ευαισθησία και την υπευθυνότητα που θα έπρεπε να δείξετε. Αυτό που κάνετε είναι με αυτόματο τρόπο να αποδίδετε την ελληνική ιθαγένεια στα τέκνα των μεταναστών, κάτι που πλην του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας και πάλι όμως με περιοριστικές διατάξεις, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Ακόμη υποβαθμίζετε την έννοια της ελληνικής παιδείας, καθώς παρέχετε την ελληνική ιθαγένεια στα τέκνα των μεταναστών που απλώς παρακολούθησαν έξι έτη διδασκαλίας σε ελληνικό σχολείο και μάλιστα όχι συνεχόμενα, χωρίς να απαιτείται σχετικός τίτλος ή βεβαίωση σπουδών, την ώρα που σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες απαιτείται η προγενέστερη πολιτισμική αφομοίωση των μεταναστών στο κυρίαρχο πολιτιστικό πλαίσιο. Και αρκεί μόνο αυτό, αλλά υιοθετείτε χαμηλότερο χρονικό διάστημα νόμιμης παραμονής, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, βρίσκεστε σε λάθος κατεύθυνση αν νομίζετε ότι ευρισκόμενος ο μετανάστης για μικρό χρονικό διάστημα στη χώρα μας δύναται να αποκτά την ελληνική ιθαγένεια. Η απόδοση της ιθαγένειας πραγματοποιείται πολύ πιο επιμελημένα και έπειτα από αυξημένο χρονικό διάστημα παραμονής στην εκάστοτε χώρα.

Ακόμη και εδώ όμως είστε αντίθετοι. Προφανώς βιάζεστε για κάτι. Δεν εξετάζετε καθόλου την παράμετρο του χαρακτήρα ή του υπόβαθρου του υποψηφίου προς πολιτογράφηση αλλοδαπού, καθώς δεν προβλέπετε καμία διαγνωστική διαδικασία.

Δεν κατανοείτε ίσως ότι με αυτόν τον τρόπο υποβαθμίζεται η έννοια της παρεχόμενης ελληνικής παιδείας και υπονομεύεται η ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Επομένως το ερώτημα παραμένει και επανέρχεται. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο ασχολείται με το θέμα, ξεκινώντας από το τέλος του προβλήματος, στην απόδοση ιθαγένειας; Αγνοεί η Κυβέρνηση ότι η χώρα μας αποτελεί πύλη μαζικής εισόδου μεταναστών; Αγνοεί η Κυβέρνηση το καθεστώς απόδοσης ιθαγένειας που ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν αντιμετωπίζουν τόσο εύκολα το πρόβλημα, όπως η δική μας; Γιατί η Κυβέρνηση βιάζεται να αποδώσει ελληνική ιθαγένεια στους διαμένοντας επί πενταετία στη χώρα μας; Γιατί η Κυβέρνηση υιοθετεί ένα πιο χαλαρό σε σύγκριση με άλλες χώρες μοντέλο απόκτησης της ιθαγένειας, χωρίς αυστηρές προϋποθέσεις;

Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι σαφές ότι εσείς προσβλέπετε με μηχανορραφίες μόνο σε προεκλογικά οφέλη. Τρέχετε να φέρετε ένα νομοσχέδιο που το μελετήσατε και το επεξεργαστήκατε πάντα με βάση τα δικά σας μέτρα και σταθμά. Επιδιώκετε να αποδώσετε δικαίωμα ψήφου αδιακρίτως στους αλλοδαπούς μετανάστες, την ώρα που ως κόμμα είχατε αντιταχθεί σθεναρά στην επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι διακατέχονται από αποδεδειγμένη ταύτιση με το ελληνικό κράτος και τα εθνικά συμφέροντα.

Γι' αυτό το λόγο, την πρόταση νόμου τη συγκεκριμένη, όχι απλώς την καταψηφίζουμε αλλά υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό ότι θα είναι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που πολύ σύντομα, όταν πάλι ο ελληνικός λαός μας καλέσει να γίνουμε Κυβέρνηση, θα το καταργήσουμε.

Σας ευχαριστώ.